Év végi biztosító váltás Letöltések GY.I.K. Kapcsolat Árlista
  Keresés:
Loginnév:

Jelszó:

Flotta Kötelező BiztosításFlotta Casco BiztosításEgyéni Kötelező BiztosításEgyéni Casco BiztosításAjánlat Biztosítási Alkusz Cégek Részére

Kötelező biztosítás váltás 2010

2009. November 1 - December 31.

Október végén 14 magyarországi biztosító közzétette hivatalos tarifáját, melyek a gépjármű felelősségbiztosítás, népszerűbb nevén kötelező (GFB, KGFB) 2010 évre vonatkozó díjait tartalmazzák. Ezzel kapcsolatban gyakran felmerülnek kérdések. Kérjük, olvassa el HÍREK rovatunkat is!

 

Mely biztosítóknál köthetem meg 2010-re a gépjármű felelősség biztosításomat?

2009-ben három fő változás volt a biztosítói piacon. A TIR Biztosító Egyesület állományát átvette az AIM Insurance. A Groupama biztosító egyesült az OTP Garancia biztosítóval. A Wabard Biztosító Zrt. tevékenységét a felügyelet ősszel felfüggesztette, így bár 2010-re meghirdette a díjtarifát, új szerződést oda kötni csak akkor lehet, ha engedélyét visszakapja.

 

2010-re így egyelőre 13 biztosítónál köthetjük meg kötelező biztosításunkat, éspedig:

Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt.

AIM Általános Biztosító Zrt.

Allianz Hungária Zrt.

Generali-Providencia Biztosító Zrt.

Genertel Biztosító Zrt.

Groupama GaranciaBiztosító Zrt.

K&H Biztosító Zrt.

Közlekedési Biztosító Egyesület

Magyar Posta Biztosító Zrt.

MKB Általános Biztosító Zrt.

Signal Biztosító Zrt.

Union Biztosító

Uniqa Biztosító Zrt.

 

Fentiek közül a KÖBE nem részvénytársaság, hanem egyesület. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy az, hogy a biztosító egyesületként működik, és nem részvénytársaság formájában, önmagában nem jelent nagyobb kockázatot. Rossz példa akad erre is, arra is (lásd MÁV egyesület felszámolása, vagy a Wabard részvénytársaság engedély felfüggesztése).

A KÖBE 2009-ben már kb. 9 Mrd Ft tartalékkal rendelkezik. Korszerű és gyors a kárügyintézése, és nem utolsó sorban talán az egyetlen magyar tulajdonú biztosító a gépjármű biztosítási piacon.

Meddig lehet felmondani a meglévő kötelező biztosítást?

A felmondásnak legkésőbb 2009 december 1-én éjfélig be kell érkeznie a jelenlegi biztosítóhoz. Fontos, hogy a hiedelmekkel ellentétben nem elég a felmondást december 1-ig elpostázni, hanem annak meg is kell érkeznie. A legtöbb biztosító a felmondást faxon is elfogadja. A biztosítás felmondásával kapcsolatosan részletes tájékoztató található a www.tarifalo.hu honlapon, az „Egyéni kötelező” menüpontban.

Az új biztosítást 2009 december 31-ig kell megkötni.

Biztosító váltás esetén változik-e a Bonusz-Malusz besorolás?

A meglévő jármű bonusz-a természetesen átvihető az új KGFB szerződésre, amennyiben jelenlegi KGFB szerződésének díját év végéig befizette. Az új kötelező biztosítás megkötésekor Önnek nyilatkoznia kell előző szerződéséről: meg kell adnia előző szerződésének biztosítóját és biztosítási szerződésének számát. 2010 januárjában a biztosítók ez alapján lekérik egymástól az előzmény adatokat, és ennek megfelelően átvezetik az Ön Bonusz-Malusz besorolását.

Előfordulhat, hogy nem kapom meg a bonuszom, és magasabb díjat kell fizetnem?

Amennyiben Ön megadta ezeket az adatokat, de például a biztosítási szerződés szám hibás, és emiatt a biztosító nem tudja az Ön előzmény KGFB biztosítását beazonosítani, szerződése sajnos M4 díjon jön létre, ami a várt díj többszöröse is lehet! Ebben az esetben új biztosítója értesíteni fogja, hogy az adatlekérdezés sikertelen volt, és emiatt Önnek kell gondoskodnia arról, hogy beszerezze az előzmény KGFB biztosításról a „Kártörténeti igazolás”-t.

Segítség! Malusz 4 - be soroltak!

Amennyiben Ön nem adja meg előzmény KGFB biztosítására vonatkozóan biztosítója nevét és biztosítási kötvényszámát, (vagy ezek hiányában nem mutat be kártörténeti igazolást), akkor 2010 évi GFB szerződése Malusz 4 besorolásba kerül, és ennek megfelelően ‑általában- az alapdíj kétszeresét kell megfizetnie!

Olcsóbb-e a kötelező biztosítás, ha interneten, online kötjük meg?

Az online biztosítás kötés előnye, hogy akár otthonról is megköthetjük. Az online biztosítás kötésnél a biztosítók általában Önnek külön online díjkedvezményt adnak.

Van-e különbség az online biztosítási díjak közt?

A biztosítók a közzétett, hivatalos tarifájuktól nem térhetnek el, így érdemi különbség nem lehet az egyes online biztosítást kötő honlapokon található díjak közt. Előfordul, hogy az egyik honlapon kedvezőbbnek talált díjon teszünk biztosítási ajánlatot, azonban ha az a díj téves, a szerződés már a hivatalos díjon fog létrejönni. 2009 novemberétől a www.tarifalo.hu rendszere kétszeresen ellenőrzi a számított díjat, így szinte biztosan elkerülhetők a díjszámítási hibák.

Mindegy, hogy melyik honlapon kötöm meg szerződésemet?

Nem mindegy! Az online biztosítást kötő ügyfél azt követően, hogy rákattintott a „Megkötöm” gombra, többnyire bizonytalanságban érzi magát, hiszen sehol egy eredeti, pecsétes igazolás… Célszerű ezért valamely biztosítási alkusz cég saját honlapján, vagy online biztosítás kötésre alkalmas weboldalán megkötni a szerződést. Ebben az esetben egy alkusz cég is részt vesz a biztosítás létrehozásában. Az alkusz az ügynökökkel ellentétben nem a biztosítót, hanem az Ön érdekeit képviseli. Az alkusz cég ügyel a biztosítási szerződés megfelelő formában történő létrejöttére, és szükség esetén tanácsot ad, vagy beszerzi a kártörténeti igazolást. Az alkuszok tevékenysége nem csak a kötelező biztosításra terjed ki. Tevékenységük ma már elég sokrétű: segít kiválasztani az Önnek leginkább megfelelő biztosítást, befektetést, lakáskassza szerződést, vagy hitelt. Ha tehát ilyen alkusz cég közvetítésével kívánja biztosítási szerződését létrehozni, 2010 évi kötelező biztosítását online megkötheti a www.tarifalo.hu honlapon, az „Egyéni kötelező” menüpontban.

Ha rákattintok a „Megkötöm” gombra, létrejön a szerződés?

Ha Ön még nem kötött online szerződést, akkor tudnia kell, hogy a szerződéskötés főbb lépései a következők:

-Ön megadja a díjszámításhoz szükséges adatokat néhány lépésben, és megjelennek a lehetséges díjak.

-A Megkötöm gombra kattintva tudja kiválasztani a biztosítót. A továbbiakban az oldal bekéri azokat az adatokat is, amelyek a díjszámításhoz nem voltak szükségesek, ám a biztosítási ajánlat elkészítéséhez már szükségesek.

-Az összes szükséges adat megadása után generálódik a biztosítási ajánlat nyomtatványa, valamint egy megbízás.

-A megbízást ki kell nyomtatni, és aláírva megküldeni a megadott címre (fax számra, stb.).

-A megbízás birtokában hozza létre a szerződést a weboldalt működtető biztosításközvetítő vagy online biztosító.

Online díjat szeretnék, de papírom is legyen róla! Van ilyen?

Lehetősége van arra is, hogy az online tarifálás során kiválasztott biztosítást irodánkon személyesen kösse meg, ekkor azonnal eredeti, pecsétes, a biztosítás megkötését igazoló okmányokhoz jut. Ha ily módon kívánja megkötni biztosítását, kérjük olvassa el tájékoztatónkat a www.tarifalo.hu honlapon, az „Egyéni kötelező” menüpontban.

Ugyanannyiba kerül a kötelező biztosítás, ha online, de alkusz cég közvetítésével kötöm meg?

Igen, sőt egyes biztosítások esetében az alkusz cégek plusz engedményt és több szolgáltatást  tudnak nyújtani Önnek ahhoz képest, ha Ön közvetlenül a biztosítónál köti meg biztosítását.

A www.tarifalo.hu nyújt-e valamilyen egyéb speciális szolgáltatást online KGFB biztosítás kötésénél?

Amennyiben itt számítja ki kötelező biztosításának díját, egyedülálló módon automatikusan megkapja a díjkínálatot e-mailen. Ha nem tud azonnal dönteni, hogy melyik biztosítót válassza, később nem kell az adatokat újra beírnia: elég rákattintania az e-mailben küldött linkre, és már kötheti is a biztosítást! Az így megkötött biztosításának dokumentumai a honlapon saját mappájában tárolásra kerülnek, így azok nem vesznek el, és később bármikor megnézheti vagy kinyomtathatja!

 




Regisztráció

Miért jó, ha regisztrálok?

 

 

 

 
© 2007 Copyright Janikovits Bt.
A Biztosításközvetítő Ügyféltájékoztatója | Felhasználási és Adatvédelmi szabályzat